viernes, 12 de marzo de 2010

UN NOU CAMÍ PER A LA RECUPERACIÓ ECONÒMICA


Tenint en compte el marc econòmic en el que tots estem immersos, el Partit Popular de La Roca del Vallès ha confeccionat una sèrie de mesures que han de servir a l'actual equip de govern per superar la crisi econòmica. Considerem que és la nostra obligació presentar-les encara que la nostra formació política no formi part del consistori. En moments de crisi tots els partits polítics -amb o sense representació- han d'aportar solucions. Només així aconseguirem tirar endavant el nostre municipi amb una taxa d'atur propera als 700 desocupats i amb un dèficit preocupant.

El futur econòmic ha canviat. Fins a la greu crisi econòmica, la gran font de finançament han estat les llicències d'obres. Com a conseqüència de la crisi aquestes han entrat en retrocés i els municipis han reduït els seus ingressos. Això ha suposat dèficit i endeutament. En el nou marc econòmic no hi haurà un augment de la construcció com el que hem viscut en els darrers anys. Tampoc a nivell municipal. Per això hem de pensar quin creixement sostenible volem.

La economia municipal s'ha de plantejar amb mesures que aportin ingressos per poder invertir en els nous projectes que volem realitzar. En un municipi el dèficit només té sentit i és admissible per finançar inversions. Si hi ha dèficit aquest limita les inversions futures. No hi pot haver futures inversions si aquest és elevat. Tots ens hem de preguntar: ¿és lícit apujar els impostos per reduir el dèficit? Què car paguen els ciutadans aquest endeutament? La resposta és senzilla. Els ciutadans paguen molt car el dèficit del seu ajuntament i una pujada d'impostos no garanteix reduir el dèficit.

Hi ha un marc econòmic de futur per als municipis. Un marc econòmic a mitjà i llarg termini. Gràcies a ell es poden fer plantejaments d'inversió que ens protegeixin d'una futura crisi econòmica. S'han de canviar els paràmetres econòmics actuals i construir un nou finançament municipal.

La Roca del Vallès necessita més que mai un govern amb idees i prioritats clares. Es imprescindible un lideratge ferm per sortir d’aquesta crisis. El municipi necessita un canvi pel que fa a les politiques desenvolupades per l’actual consistori. Reclamem un canvi de model, amb un Ajuntament capaç de generar llocs de treball i que ajudi a crear ocupació. També ha de ser conscient de la capacitat emprenedora dels ciutadans de La Roca del Vallès. Per això reclamem més protagonisme de la societat civil i que el consistori estimuli la creació d’empreses i negocis.

No només la actual consistori ha de canviar la seva política econòmica. El problema es global. Es imprescindible que l’Estat millori el finançament local donant als ajuntaments els diners necessaris per fer front als serveis que precisen els seus ciutadans i que la Generalitat de Catalunya assumeixi les despeses que son de la seva competència. Tant tols així podrem sortir de la crisis en la que estem abocats.

Què vol dir que hem de guanyar a la crisis econòmica? Vol dir que des de l’Ajuntament s’ha de contribuir a generar llocs de treball. Dit d’un altre manera, s’ha de crear ocupació. La prioritat del Partit Popular són les persones i hem de garantir l’atenció necessària als més vulnerables davant la crisis i evitar que cap roquerol sigui vençut per la crisis econòmica.

La crisis econòmica no es redueix a números i a magnituds econòmiques. Vol dir persones i aquesta és la vessant social de la crisis econòmica.

Defensem un nou model de municipi. Un canvi profund en les actuals polítiques que comporti un canvi real, que permeti als roquerols sortir de la crisis econòmica i veure com el nostre municipi esdevé capdavanter en iniciatives i inversions.

Les mesures anticrisis s’han de centrar en cinc àmbits d’actuació: gestió tributaria; foment de l’activitat econòmica; ocupació de qualitat; sentit social; i finançament municipal. Sobre aquestes premisses el PPC de La Roca del Vallès ha presentat al consistori governat per CiU-ERC aquestes 40 mesures anticrisi.

1.- Pla d’austeritat municipal amb la finalitat d’eliminar aquelles despeses no necessàries per a fer front a la crisi i prioritzar aquelles actuacions que permetin assolir aquest objectiu.

2.- Avaluació de les inversions previstes, prioritzant aquelles que siguin més necessàries per fer front a la crisi econòmica.

3.- Garantir que es faran efectives les obres previstes en el Pressupost. Reclamem que es detallin la relació d’inversions del Pressupost que no es concretaven en l’aprovació d’aquest i avaluació mensual de l’execució de les inversions del Pressupost i del FEIL.

4.- Rebaixa d’impostos, reducció de la pressió fiscal.

5.- Creació d’un fons de contingència social que té per objecte establir ajuts a les persones que més patiran la crisi -pensionistes, joves, famílies- en base a la reducció de la despesa corrent improductiva. Es a dir, aquella no destinada a la reactivació de la economia i a les prestacions socials.

6.- Revisió i aprovació d’un nou Pla d’Ocupació.

7.- Prioritzar les actuacions formatives, especialment les adreçades a aquelles col·lectius que necessiten adoptar noves capacitacions professionals. Hem d’adequar l’oferta de la Formació Professional al nostre municipi, d’acord amb les necessitats actuals i futures del mercat laboral.

8.- Pla de suport al treballador autònom que per la seva especificitat necessita instruments i programes adequats a la seva realitat professional. Potenciar instruments financers que permetin la creació, ampliació i innovació a les empreses, especialment per a les pimes i per als nous emprenedors millorant l’accessibilitat al finançament bancari dels emprenedors, a partir de la implantació de programes de suport financer per als autònoms i les pimes de nova creació, d’acord amb la Generalitat.

9.- Facilitar l’activitat de les empreses reduint-los càrregues, despeses i terminis, implantant una finestreta única empresarial, suprimint traves administratives i fiscals, donant suport als motors de la nostra economia, als treballadors autònoms i a les micro empreses.

10.- Anàlisi i revisió dels procediments administratius en l’àmbit de les autoritzacions i llicències que permetin afavorir l’activitat econòmica. Hem d’assolir l’objectiu d’esser més ràpids en poder constituir una empresa.

11.- Impulsar les inversions orientades a estimular l’activitat econòmica al municipi, millorant els ajuts i els programes d’impuls a la competitivitat que ens permeti competir en una economia internacionalitzada i molt competitiva.

12-. Prioritzar el creixement del municipi cap a activats amb més valor afegit, fonamentades en la investigació i la innovació tecnològica.

13.- La captació de centres de decisió i l’atracció del turisme de negocis.

14.- Desenvolupar un pla perquè el nostre municipi rebi turisme. Tenim un gran patrimoni històric i cultural que s’ha de explotar.

15.- S’ha de crear un pla de col·laboració entre el consistori i la Roca Village perquè els visitants d’aquest outlet es desplacin al nostre municipi. Això es font de riquesa i de coneixement.

16.- Incrementar la inversió en infraestructures prioritàries per a la competitivitat, per atraure inversions i per fer que l’activitat econòmica i comercial generi riquesa i ocupació. No podem dedicar-nos a dispersar recursos en projectes que no tenen a veure ni amb la competitivitat, ni amb l’atenció a les persones ni a la mobilitat, en definitiva, que prioritzin la superació de la crisis econòmica.

17.- Exigir al Govern de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya les infraestructures que el municipi necessita.

18.- Elaborar i posar en marxa un protocol d'actuació per neutralitzar els possibles efectes negatius a l'activitat econòmica i comercials de les obres a la via pública, amb la col·laboració de les associacions de comerciants i altres agents socials implicats, tot contemplant accions prèvies i durant el seu decurs, així com, fórmules de compensació per possibles pèrdues patrimonials i/o econòmiques, promoció de la zona per la seva recuperació comercials, etc.

19.- Garantir l’aplicació de les ordenances municipals en matèria de civisme per evitar una mala imatge del nostre municipi.

20.- Potenciar el comerç de proximitat, de qualitat i professionalitzat, garantint una major seguretat, lluitant contra la competència deslleial, prestigiant el sector de restauració i potenciant els mercats.

21.- Afavorir la aparició de nous eixos comercials i reforçar el comerç de barri a través de l’establiment d’una línia específica d’incentius econòmics i fiscals.

22.- Elaborar un Pla Estratègic del Comerç del municipi, planificat a mig i llarg termini, amb visió global de municipi i visió de micro especificitats de cada barri, eix o zona comercial, que completi de forma transversal totes les diferents problemàtiques que afecten el comerç i permeti treballar en xarxa, entre les diferents administracions i associacions de comerciants.

23.- Intensificar el procés de dinamització i modernització dels comerços del municipi, per tal de garantir una oferta competitiva i de qualitat orientada a les noves necessitats socials.

24.- Cal revisar a fons les polítiques socials i més recursos per a l’atenció a les persones i, en concret, la dependència, la sanitat i l’educació.

25.- S’ha produït un canvi molt important en relació a l’anterior crisis dels primers dels 90 en les que la presència de persones estrangeres en el mercat laboral era insignificant. Ara, quan se’ls acaba la prestació per atur disposen de menys xarxes familiars que suavitzin la manca de recursos. Defensem que cal augmentar els recursos socials per atendre a tots els que ho necessiten, sense discriminar ni als que han vingut al nostre municipi per convertir-se en roquerols com nosaltres ni als roquerols, que no han de ser desplaçats pels nouvinguts.

26.- El consistori ha de donar respostes a les rendes més modestes i recolzar a les classes mitjanes.

27.- Promoure un nou programa per a la gent gran, especialment per aquelles persones que viuen soles, amb la creació de centres de dia i menjadors socials.

28.- Exigència d’un nou sistema de finançament municipal. És imprescindible que el Govern de l’Estat entomi una reforma suficient i estable del finançament local de forma immediata i simultània amb la presentació d’un nou model de finançament autonòmic.

29.- Exigir el reconeixement, per part del govern de la Generalitat de Catalunya, del finançament necessari per l’assumpció de les despeses en relació a aquelles competències de la Generalitat que actualment son oferides pels Ajuntaments.

30.- Defensem un nou model de municipi, un canvi profund en les actuals polítiques, que comporti un canvi real, que permeti als roquerols guanyar a la crisis, sense deixar a ningú enrere.

31.- La Roca del Vallès ha d’afrontar els reptes de la Societat del Coneixement i aprofitar alhora els avantatges i potencialitats de l’economia creativa, però per fer-ho cal que assumeixi els reptes que afronta.

32.- Per tenir lideratge en l’economia del coneixement hem de fer una política compromesa amb el creixement econòmic sòlid i estable i impulsar les inversions orientades a estimular l’activitat econòmica del municipi, millorant els ajuts i els programes d’impuls a la competitivitat que ens permeti competir en una economia internacionalitzada i molt competitiva.

33.- Impulsar el desenvolupament de sectors estratègics en l’economia del coneixement per afavorir la utilització de les noves tecnologies en els sectors tradicionals de la nostra economia.

34.- Promoure pràctiques formatives no laborals en les empreses.

35.- Promoure accions de formació per a millorar la qualificació i la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació.

36.- Desenvolupar vivers d'empreses i parcs tecnològics.

37.- Facilitar la implantació de protocols en les empreses familiars, així com desenvolupar programes de suport per crear, créixer i mantenir l'activitat.

38.- Potenciar trobades empresarials per impulsar les sinèrgies entre les empreses.

39.- Impulsar l’ús de les noves tecnologies als sectors més tradicionals de la nostra economia.

40.- Millorar l’eficàcia i l’eficiència de les Administracions Públiques en les prestacions de serveis públics i garantir la qualitat en la prestació i l’accés en condicions d’igualtat, amb independència de la ciutat on visquin o el sistema de gestió utilitzat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario