PREC QUE PRESENTA EL PPC LA ROCA DEL VALLÈS PER A LA MILLORA DEL FINANÇAMENT LOCAL
CÉSAR ALCALÁ GIMÉNEZ DA COSTA, en la seva qualitat de President local del PPC La Roca del Vallès, actuant en la seva representació, eleva a la Corporació pel seu debat el següent
PREC
Amb l’aprovació del nou model de finançament autonòmic és hora d'obrir les negociacions per reformar les hisendes locals, per tal que les corporacions locals puguin tenir els recursos necessaris per atendre als ciutadans i respondre als reptes de la crisi econòmica.
És notori que, malgrat els avenços assolits per les anteriors reformes de les hisendes locals, hores d’ara les corporacions locals estan suportant una situació financera que ens ofega i limita els serveis que poden oferir als ciutadans i ciutadanes dels municipis que representem.
Si els governs autonòmics i l'Estat -una vegada tancat la reforma del finançament autonòmic- no milloren, d’acord als propis recursos i competències, el finançament local, les corporacions locals no podran seguir suportant l’esforç econòmic i social que representa la crisi econòmica, situació encara més agreujada pel pes de les despeses de serveis que recauen en les administracions locals malgrat no ser de la seva competència.
Aquesta insuficiència financera s’ha generat per la falta de reconeixement real del paper fonamental de les entitats locals en la provisió pública de serveis en l’actual estat del benestar. D’aquesta manera, s’ha mantingut la baixa participació de la despesa local respecte del total de la despesa de les administracions públiques.
Les entitats municipalistes de Catalunya han constatat que continua vigent la principal reivindicació del II Congrés de Municipis de Catalunya, celebrat al 2001, on es va demanar obtenir una participació més gran en els ingressos i la despesa pública.
A aquesta situació cal afegir dos fets que agreugen la situació de les corporacions locals. Per un costat tenim la tendència del l'Estat i de les comunitats autònomes a establir mandats sobre els ajuntaments sense les corresponents dotacions de recursos d’acord amb criteris de suficiència.
Aquest és el cas del desplegament de la Llei de la dependència, que amplia molt significativament les necessitats de despesa local sense establir mecanismes de compensació íntegra, tal i com exigeix el principi de lleialtat institucional.
Per l’altra, ens trobem amb una forta pressió social per tal que els ajuntaments assumeixin activitats i serveis, que malgrat no ser locals, no estan impartits de forma adient per les administracions que realment tenen la competència.
Des de el PPC de La Roca del Vallès entenem que una vegada tancat el cicle de la reforma del finançament autonòmic, malgrat que hagués estat millor fer les reformes de forma simultània, no podem retardar per més temps el nou finançament local, per donar resposta als problemes de suficiència financera dels ajuntaments. Una reforma que no es pot limitar a oferir més recursos sinó que ha d'aixecar un nou model per incrementar l’autonomia, la suficiència i la responsabilitat fiscal de les corporacions locals i garantir la cohesió territorial.
Per tot això, el PPC de La Roca del Vallès prega al Consistori,
1. Requerir a la Generalitat per que insti al Govern d'Espanya a iniciar la reforma immediata del sistema de finançament local que permeti a les corporacions locals continuar prestant els serveis que ens demana la ciutadania i que actualment cobrim des de l’administració local: noves escoles bressol, més habitatge social, més polítiques d’ocupació, polítiques adreçades a la plena integració de la immigració o l’atenció social, per citar-ne algunes, totes elles necessàries per garantir la cohesió social en pobles i ciutats.
2. Requerir a la Generalitat per que insti al Govern de l'Estat a introduir en la reforma del finançament local els recursos necessaris per atendre a les corporacions locals les noves competències derivades de les lleis estatals com és el cas de la Llei de Dependència i abordar, mitjançant les reformes legals corresponents, una delimitació de les competències dels ens locals per tal que exerceixin aquelles que els correspongui i alhora tinguin el finançament necessari per fer-ho.
3. Requerir a la Generalitat per que insti al Govern d'Espanya, en tant no s’acordi un nou model, de finançament local, a procedir a la creació d’un fons específic que permeti retornar l’IVA pagat per les inversions fetes pels Ajuntaments en el marc de Fons Estatal d'Inversió Local i a no disminuir en l’any 2010 les transferències que han de rebre les Corporacions Locals mitjançant la participació en els ingressos de l’Estat.
4. Instar al Govern de la Generalitat a aprofitar la millora del finançament autonòmic per millorar de forma sensible les transferències corrents i de capital que fa a les corporacions locals catalanes, amb especial atenció pel que fa al finançament dels serveis impropis i a les necessitats de finançament generades per la legislació autonòmica catalana. És imprescindible un salt qualitatiu en la dotació del Fons de Cooperació Local.
5. Instar als Governs de l'Estat i de la Generalitat a assumir el principi bàsic de lleialtat institucional segons les quals no es poden imposar mandats legislatius o reglamentaris sobre les corporacions locals sense preveure una dotació pressupostària suficient per atendre els nous serveis o competències.
6. Comunicar, en cas que el Consistori decideixi dur a terme els requeriments anteriorment cintats, l’acord al que s’arribi als ministres d’Administracions Públicas, Economia y Hisenda, al president del Govern, al president de la Generalitat, i als presidents de la Federació Espanyola de Municipis y Províncies, de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.
A La Roca del Vallès, a 21 d’abril de 2010.
César Alcalá
President local
PPC La Roca del Vallès
sábado, 1 de mayo de 2010
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario